Ο όρος Personal Training ή αλλιώς προπόνηση με προσωπικό γυμνστή ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Πιθανώς το έχουμε συνδέση με τη γυμνασική των VIP και των πλουσίων. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Όποιος κάνει Personal Training είναι ξεχωριστός και κατ’ επέκταση έχει ξεχωριστό αποτέλεσμα.
Ένας ορισμός θα μπορούσε να είναι ο εξής: Personal Training είναι η απόλυτη παροχή υπηρεσιών γυμναστικής υψηλού επιπέδου από έναν επαγγελματία της άσκησης προς έναν ασκούμενο. Ο Personal Trainer είναι υπεύθυνος για την βελτίωση και διατήρηση της σωματικής και ψυχικής του πελάτη του και να θυμάστε η γυμναστική είναι μια υπόθεση προσωπική.

Το Personal Training όσο και αν φαίνεται περίεργο έχει τις ρίζες του στην εποχή του Περικλή.Από τότε η κάθε οικογένεια είχε τον δικό της «παιδοτρίβη», ο οποίος ασχολιόταν με την φυσική κατάσταση του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Σήμερα, αρκετούς αιώνες μετά,  βλέπουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο να έχει προσλάβει τον δικό του, προσωπικό προπονητή.

Το Personal Training έχει πλεονεκτήματα με σημαντικότερο όλων την ανθρώπινη επαφή του γυμναστή με τον ασκούμενο. Αυτή η σχέση διασφαλίζει τη δημιουργία προσωπικού προγράμματος, την άρτια τεχνικά εκτέλεση, τη διαρκή ανατροφοδότηση (πληροφορία μετά τη προσπάθεια), την ασφάλεια, την παρότρυνση, τον αυστηρό ρυθμό εκτέλεσης.
Στην πραγματικότητα οι ασκούμενοι που επιλέγουν την προσωπική εκγύμναση σπάνια επιστρέφουν στον ομαδικό τρόπο προπόνησης.