Η Zumba είναι το μοναδικό πρόγραμμα χορού-γυμναστικής που συνδυάζει λάτιν μοτίβα από τη samba, τη salsa, το cha cha, το mambo και τη merengue με δυναμικές κινήσεις από το σύγχρονο hip hop με τους ανατολίτικους ρυθμούς του belly dance και του newly entered bollywood dance! Από την ίδρυσή του, το 2001, το πρόγραμμα Zumba Fitness έχει αποκτήσει περισσότερους από 12 εκατομμύρια fans όλων των φύλων, μεγεθών και ηλικιών, που συμμετέχουν κάνοντας εβδομαδιαία μαθήματα Zumba σε πάνω από 110.000 τοποθεσίες και σε περισσότερες από 125 χώρες.

Σε αντίθεση με άλλα μαθήματα χορού, το πρόγραμμα της Ζumba αποτελείται από πολλές κλασικές κινήσεις, όπως του cha cha και του merengue, που ενσωματώνονται στο ζέσταμα ως προοίμιο του κανονικού μαθήματος.
Οι κεφάτοι latin ρυθμοί και η ζωντάνια της δασκάλας κάνουν το μάθημα διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Μην ντρέπεσαι αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις τα βήματα σωστά στην αρχή.

Δημιουργός της Zumba είναι ο Κολομβιανός Beto Perez ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 90 ενώ δίδασκε διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει τις κασέτες του για το πρόγραμμα γυμναστικής που έκανε. Αντικατέστησε λοιπόν τις κασέτες του προγράμματος με τις κασέτες λάτιν που είχε μαζί του και αυτοσχεδίασε. Η συνέχεια είναι μία ιστορία επιτυχίας αφού η Zumba έφτασε στο Μαϊάμι και από κει άρχισε να εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η ευχάριστη φύση του μαθήματος δεν το καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό. Πρόκειται για ένα είδος διαλειμματικής προπόνησης, όπου εναλλάσσονται αργοί και γρήγοροι ρυθμοί, καθιστώντας το ιδιαίτερα δυνατό στην καύση θερμίδων, με πολλαπλά οφέλη: Γυμνάζει ταυτόχρονα όλο το σώμα με έμφαση, λόγω των λάτιν ρυθμών, στους γλουτούς και τους κοιλιακούς. Συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της αντοχής του μυϊκού συντονισμού, της ευλυγισίας και του κυκλοφορικού, ενδυναμώνοντας την καρδιά και τους πνεύμονες.